Bilo da ste jutarnji tip spreman na pobednički dan ili ujutru satima ne možete da se pokrenete u punoj snazi – doručak će vam značajno pomoći. Zato ovaj, najvažniji obrok, treba da bude hranljiv i pun energije. Jaja su idealan izbor za svako jutro, a načina na koje mogu da se spremaju je mali million – mi vam navodimo nekoliko proverenih ideja:
Kajgana sa povrćem – Umutite 2-3 jaja sa paprikom, prazilukom, šampinjonima, spanaćem, a poslužite uz svežu salatu poput paradajza, rotkvica ili krastavca. Možete dodati malo sira po želji.
Palačinke – kada vam treba malo luksuza i ugođaja za sebe ili dragu osobu, nepogrešiv recept su palačinke. Slane, ili slatke, američke ili naše domaće, najlepši su način da nekom obogatite jutro.
Prženice – Onim lenjim danima kad vas mrzi čak i da siđete po svež hleb, možete napraviti super obrok i od jučerašnjeg. Idealne uz bilo koje suhomesnato, fetu, ajvar, i šolju jogurta, a ako ostane mesta u stomaku, poslednja može biti servirana uz džem.
Sendvič sa jajima i slaninom – jedini miris pored kafe, koji tako nepogrešivo asocira na jutro je pržena slaninica. Uz malo hleba i nasečeno tvrdo kuvano jaje, imate zaokružen obrok, a možete ga i obogatiti uz malo avokada.
Kriške hleba sa avokadom i jajima – Tostirano parče hleba, naslagan avokado, posoljen i preliven sa malo maslinovog ulja, a preko poširano jaje. Fotogenično, lako, a zdravo. Odlično ide uz malo paradajza sa strane.
Proja – ne toliko fotogenična kao avokado, ali svakako jednostavna i proverena. Spremna da se posluži sa najrazličitihim kombinacijama suhomesnatog i sira.
Zimski doručak – za dane kada ne planirate da stajete, i kada ne želite da nakon doručka već razmišljate šta ćete sledeće jesti, preporučujemo doručak koji će vas držati site satima. Domaće sušeno meso ili kobasica, jaja, domaći ajvar domaći čvarci, domaći kajmak, mladi ili feta sir, domaći hleb, proja ili prženica, a sa strane sveža salata i malo ljute papričice. Ovo je sjajan jak planinarski doručak.
Omlet u tortilji – umućenu smesu od jaja prospite u tiganj, uz malo narendanog sira ili pavlake, a kad primetite da je skoro gotov, preklopite ga jednom tortiljom, okrenite ih zajedno, dodajte još malo sastojaka poput šunke ili slanine, a zatim zamotajte po želji.