
Jaja kao nepogrešiv izbor za doručak

Bilo da ste jutarnji tip spreman na pobednički dan ili ujutru satima ne možete da se pokrenete u punoj snazi – doručak će vam značajno pomoći. Zato ovaj, najvažniji obrok, treba da bude hranljiv i pun energije. Jaja su idealan izbor za svako jutro, a načina na koje mogu da se spremaju je mali million – mi vam navodimo nekoliko proverenih ideja:
Kajgana sa povrćem – Umutite 2-3 jaja sa paprikom, prazilukom, šampinjonima, spanaćem, a poslužite uz svežu salatu poput paradajza, rotkvica ili krastavca. Možete dodati malo sira po želji.
Palačinke – kada vam treba malo luksuza i ugođaja za sebe ili dragu osobu, nepogrešiv recept su palačinke. Slane, ili slatke, američke ili naše domaće, najlepši su način da nekom obogatite jutro.
Prženice – Onim lenjim danima kad vas mrzi čak i da siđete po svež hleb, možete napraviti super obrok i od jučerašnjeg. Idealne uz bilo koje suhomesnato, fetu, ajvar, i šolju jogurta, a ako ostane mesta u stomaku, poslednja može biti servirana uz džem.
Sendvič sa jajima i slaninom – jedini miris pored kafe, koji tako nepogrešivo asocira na jutro je pržena slaninica. Uz malo hleba i nasečeno tvrdo kuvano jaje, imate zaokružen obrok, a možete ga i obogatiti uz malo avokada.
Kriške hleba sa avokadom i jajima - Tostirano parče hleba, naslagan avokado, posoljen i preliven sa malo maslinovog ulja, a preko poširano jaje. Fotogenično, lako, a zdravo. Odlično ide uz malo paradajza sa strane.
Proja – ne toliko fotogenična kao avokado, ali svakako jednostavna i proverena. Spremna da se posluži sa najrazličitihim kombinacijama suhomesnatog i sira.
Zimski doručak – za dane kada ne planirate da stajete, i kada ne želite da nakon doručka već razmišljate šta ćete sledeće jesti, preporučujemo doručak koji će vas držati site satima. Domaće sušeno meso ili kobasica, jaja, domaći ajvar domaći čvarci, domaći kajmak, mladi ili feta sir, domaći hleb, proja ili prženica, a sa strane sveža salata i malo ljute papričice. Ovo je sjajan jak planinarski doručak.
Omlet u tortilji – umućenu smesu od jaja prospite u tiganj, uz malo narendanog sira ili pavlake, a kad primetite da je skoro gotov, preklopite ga jednom tortiljom, okrenite ih zajedno, dodajte još malo sastojaka poput šunke ili slanine, a zatim zamotajte po želji.

Uvođenje jajeta u dečiju ishranu

Jaja su bogata hranjivim sastojcima poput proteina, vitamina i minerala, tako da su dobar izbor za uključivanje u dečiju ishranu. Međutim, ona su čest alergen pa se ne preporučuju deci mlađoj od šest meseci, pogotovo ako postoji porodična istorija alergije na jaja.
Kada se jaja uvode u dečiju ishranu, treba početi postepeno - počevši od jednog žumanceta dnevno. Nakon nekoliko nedelja to može da preraste u dva žumanceta dnevno, a kada dete ima oko 9 meseci, mogu se uvesti i cela jaja u ishranu. Takođe, treba izuzetno voditi računa o tome da su dobro kuvana ili pečena, jer sirova ili nedovoljno kuvana jaja mogu biti rizična za decu zbog mogućeg prisustva bakterija, poput salmonele. Podrazumeva se i da jaja moraju biti sveža, a kuvana ili pečena u čistom posuđu.
Ukoliko dete pokazuje znake alergije nakon što pojede malu količinu jaja, treba se posavetovati sa lekarom pre uvođenja jaja u ishranu.

Kako da sirovo prepeličje jaje bude ukusnije?

Da bi odradila svoju „magiju“, vrlo zdrava i hranljiva prepeličja jaja potrebno je konzumirati sirova.
O njihovim lekovitim svojstvima i načinu čuvanja i upotrebe, detaljnije možete pročitati na stranici :prepeličja jaja: ,a nudimo Vam nekoliko ukusnijih opcija za obrok sa ovom namirnicom.
Ukoliko Vam je živo jaje malo „ljigavo“, najbolje je da ga prvo izmutite viljuškom, kao da planirate da napravite omlet, a zatim popijete ovu homogenu smesu u nekoliko gutljaja. Ova „najčistija“ opcija je i najpreporučljivija.
Mnogi jaje umute sa malo meda ili šećera, te se dobije smesa kao za kore za tortu.
Ukoliko ste ljubitelj mlečnih napitaka, poput frapea, možete u blenderu pomešati prepeličja jaja, kašičicu meda, i dva decilitra mleka, a ukus obogatiti cimetom.
Jaja mogu biti i sastojak osvežavajućeg smutija ili vitaminske bombe. Pola limuna, narandže, ceo jedan kivi, kašiku mleka i kašičicu meda možete blenderom ili mikserom umutiti sa jajima i eto zaokruženog obroka.
Od voća možete kombinovati još neke namirnice, pa tako preporučujemo da probate i kombinaciju sa čašom mleka, nekoliko kašičica meda po ukusu i bananom.
Sve ove mikseve, ali i neke koje ćete možda sami otkriti, trebalo bi popiti pola sata pre doručka.

Zašto odvojeno mutimo belance i žumance?

Pravite kolač za neki bitan događaj i baš vam se žuri, a recept vas dodatno usporava – te odvojite belance od žumanceta, pa mutite svako zasebno, pa prljate više sudova, a na kraju ih svakako spojite? Čemu onda to, pitate se?
Odgovor je u različitim strukturama, teksturama i svojstvima ovih delova jajeta.
Belanca su obično bogata proteinima i mogu stvoriti puno volumena kada se mute, pa se često koriste za pravljenje penastih kolača, puslica, i onih „lepljivih” slojeva torti. S druge strane, žumanca sadrže više masti i vode, te su zaslužna za bogat, sočni ukus i kremastu strukturu savršenih filova! Svaki deo jajeta ima svoju supermoć, ali kada se mute odjednom, umesto da su zajedno jači, oni se međusobno „kvare”. Žumanca sprečavaju belanca da stvore onaj čvrsti sneg.
Tako da – iako ponekad zvuči kao dodatni posao, ovo je ključni korak i jedina tajna savršenih kolača. Odvajanje belanaca od žumanaca prilikom pripreme kolača omogućava veću kontrolu nad teksturom, ukusom i konačnim proizvodom, što je važno za postizanje najboljih rezultata i ukusa!

Top 5 zdravstvenih razloga zašto su jaja sjajna!

Jaje je zvezda ogromnog broja obroka i baš zbog toga je jedna od omiljenih namirnica u ishrani!
Mnogo je razloga zašto obožavamo jaja – drže nas sitim, dobro idu uz druge namirnice, ali imaju i velike zdravstvene benefite. Mi vam donosimo listu top 5 razloga zašto su jaja sjajna!
- Izvor dobrog holesterola
Veći nivo HDL (dobrog holesterola) znači manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Jaja su odličan način da se poveća HDL i poboljša celokupna zdravstvena situacija.
- Dobra su za vid
Jaja sadrže antioksidante lutein I zeaksatin koji smanjuju rizik od očnih bolesti kao što su katarakta i malkularna degeneracija. Takođe, imaju visoke koncentracije vitamina A koji je važan za zdravlje očiju.
- Bogata su holinom
Ova neverovatno važna supstanca izgrađuje ćelijsku membranu i ima različite uloge u funkcijama organizma. Jaje sadrži 100 mg ovog važnog nutrijenta.
- Proteini!
Proteini grade sve vrste tkiva i neophodni su u ishrani. Jaja su savršen izvor proteina, jedno jaje ima čak 6 grama! Unos dobrih proteina pomaže u povećanju mišiča, gubitku težine i regulaciji krvnog pritiska.
- Mršavljenje!
Ko jede jaja kaže NE praznim kalorijama. Daju osećaj sitosti a izuzetno su ukusna. Imaju samo 155 kalorija. Pomažu u borbi protiv gojaznosti koja dovodi do niza zdravstvenih problema kao što su dijabetes, visok pritisak, insulinska rezistencija, masna jetra, i dr.