Prepeličja jaja
Bez obzira na svoju veličinu, malena i pegava prepeličja jaja su moćni eliksir zdravlja. Vekovima unazad u istočnjačkoj kulturi priča se o korisnim svojstvima jaja japanske prepelice, a od kad je ceo svet otkrio njihove blagodeti, urađena su mnoga istraživanja koja su jasno pokazala da treba da ih uvrstimo u svoju ishranu.
Po čemu su tako specijalna?
Prepeličje jaje zamenjuje 5 kokošijih
U poređenju sa kokošijim jajetom, prepeličje sadrži oko pet puta više fosfora, oko sedam puta više gvožđa i oko deset puta više kompleksa vitamina B. Uz to sadrži i značajnu dozu vitamina A, C, D i E, cinka i važnih aminokiselina, a sva ova hranivost je „spakovana“ sa samo 15,8 kalorija.
Moćna i bogata prepeličja jaja su izuzetno zdrava
Veoma su blagotvorna za ljudski organizam i zdravlje, a pogotovo za nervni sistem, srce, krvne sudove, jetru, bubrege i generalno metabolizam. Pomažu deci, mladima u razvoju, osobama u fazi oporavka, kao i starijim ljudima kako bi se usporilo starenje ćelija, a koriste se i kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti i oboljenja.

Da bi bila lekovita, treba da se konzumiraju, ali i čuvaju na određeni način.
Prepeličja jaja konzumiraju se sirova, a lekovita dejstva imaju sva, a posebno oplođena jaja. Uz to, bitno je da su prepelice gajene na adekvatan način i hranjene kvalitetno. Rok upotrebe jaja u sirovom stanju je 30 dana, ali i posle tog perioda mogu se iskoristiti i jesti pržena ili kuvana. Čuvaju se na sobnoj temperaturi od 5 do 25 °C, a savet je da ih pre konzumiranja stavite u frižider 20-30 minuta i podesite temperaturu na oko 3 °C.
Preporučene dnevne i ukupne količine unosa zavise od zdravstvenog problema i uzrasta.
„Terapija” prepeličjim jajima podrazumeva određeni vremenski period u kom korisnik treba da popije od 120 do 1080 jaja, najčešće u periodu od 49 dana. Odrasli u obično prva 3 dana uzimaju po 3 jajeta, a potom do kraja terapije po 5 jaja na dan, a deci se količina određuje spram uzrasta, kada je prethodno ustanovljeno da dete nema neku vrstu alergije ili intolerancije na namirnicu.
- Deci do 1 godine- isključivo termički obrađena jaja ( 1-2 na dan)
- Deci do 3 godine- 2 jajeta na dan
- Deci od 3 do 5 godina- 3 jajeta dnevno
- Deci od 5 do 10 godina- 4 jajeta dnevno
- Deci od 10 godina i više- doziranje kao kod odraslih
Nakon završene terapije poželjno je napraviti pauzu 2-3 meseca i tokom jedne kalendarske godine terapiju ponoviti, ali ne bi trebalo da razmak bude duži od 6 meseci.
Preporuka je da se onzumira cela dnevna doza odjednom, ujutro na prazan stomak, pola sata pre jela. Možete ih ulupati mikserom, dodati razne namirnice i tako ulepšati ukus.
Važno je biti pažljiv jer postoje određena ograničenja.
Svaka osoba je jedinstvena, pa tako i na njen organizam stvari deluju na jedinstven način. Zato treba obratiti pažnju na bilo kakve reakcije, a u slučaju zdravstvenih problema posavetovati se sa lekarom pre počinjanja ove “terapije”. Npr. dijabetičari moraju biti oprezni sa dodavanjem meda ili šećera prepeličjim jajima i informisati se kako da kombinuju ovu, sa drugim namirnicama.
Mere opreza se savetuju i osobama koje imaju osetljivu žuč. Za njih se takođe preporučuje počinjanje terapije sa 1 jajetom na dan, a dnevna doza je 3-4 jajeta na dan. Ukoliko ova doza ne odgovara, terapija se prekida.
Terapija jajima može da se primenjuje i uz lekove, osim kada je uz prepisane lekove zabranjeno unošenje belančevina ili kada stručno lice iz bilo kog drugog razloga ne savetuje ovakvu primenu.
Prepeličja jaja nisu pokazala štetna dejstva za trudnice.
U toku terapije ne treba konzumirati alkohol.

Kako da sirovo prepeličje jaje bude ukusnije?

Da bi odradila svoju „magiju“, vrlo zdrava i hranljiva prepeličja jaja potrebno je konzumirati sirova.
O njihovim lekovitim svojstvima i načinu čuvanja i upotrebe, detaljnije možete pročitati na stranici :prepeličja jaja: ,a nudimo Vam nekoliko ukusnijih opcija za obrok sa ovom namirnicom.
Ukoliko Vam je živo jaje malo „ljigavo“, najbolje je da ga prvo izmutite viljuškom, kao da planirate da napravite omlet, a zatim popijete ovu homogenu smesu u nekoliko gutljaja. Ova „najčistija“ opcija je i najpreporučljivija.
Mnogi jaje umute sa malo meda ili šećera, te se dobije smesa kao za kore za tortu.
Ukoliko ste ljubitelj mlečnih napitaka, poput frapea, možete u blenderu pomešati prepeličja jaja, kašičicu meda, i dva decilitra mleka, a ukus obogatiti cimetom.
Jaja mogu biti i sastojak osvežavajućeg smutija ili vitaminske bombe. Pola limuna, narandže, ceo jedan kivi, kašiku mleka i kašičicu meda možete blenderom ili mikserom umutiti sa jajima i eto zaokruženog obroka.
Od voća možete kombinovati još neke namirnice, pa tako preporučujemo da probate i kombinaciju sa čašom mleka, nekoliko kašičica meda po ukusu i bananom.
Sve ove mikseve, ali i neke koje ćete možda sami otkriti, trebalo bi popiti pola sata pre doručka.